Historie

Urk heeft sinds 1905 een eigen visafslag. Het was zelfs de eerste ‘Visafslag’ van de Zuiderzee, al was het wel een heel marginaal gebeuren. De Urker vishandel bloeide op en bestond uit kleine bedrijfjes, zo werd in 1925 ook de firma Bakker en Gerssen opgericht, die hun pand hadden naast de visafslag op de Westhavenkade, deze firma kan beschouwd worden als de voorvader van Urk-Export.

1937

1937

In 1937 arriveerde op Urk ene Lucas Schrijver, Kamper van geboorte, die ging werken bij Bakkerf en Gerssen. Lucas, die al gauw de bijnaam Juun kreeg op Urk ving ook af en toe een glimp op van de dochter van firmant Jacob Bakker, Iske en dat was wederzijds. Het resulteerde in een huwelijk op 2 november 1939. Uit dit huwelijk werden 2 zonen en een dochter geboren. Johannes Pieter op 20 november 1940, Jacob op 4 november 1944 en Pietje op 16 juni 1951. En met die 2 zonen werd tegelijk ook de basis gelegd voor de geboorte van het latere URK-EXPORT.

1963

1963

Door de opkomst van de boomkorvisserij en de motorisering van de vloot maakte de Urker Noordzeevloot een grote groei door. In 1962 besloten de Urker Noorzeevissers om de vis te gaan veilen op de Urker visafslag. Hierdoor richtten een aantal vishandelaren, waaronder Lucas Schrijver, in 1963 UVEC (Urker Vis Export Combinatie) op. Al snel werd de naam gewijzigd in Urk-Export en ontstond de moeilijke taak om de vis in Europa aan de man te brengen.

1963

1963

Sinds de oprichting van Urk-Export in 1963 was Urk-Export, naast de handel in verse vis, ook betrokken bij de ontwikkeling van een markt voor scholfilet. Het begon met het gratis meegeven van kleine pakketjes scholfilet aan de vrachtwagenchauffeurs, die het verzoek meekregen om ze uit te delen aan de mensen op de werkvloer in Frankrijk. Zo kwamen die mensen in aanraking met dit nieuwe product: graatloos, makkelijk te bereiden en heerlijk van smaak. Door deze ontwikkeling breidde het klantenbestand zich steeds verder uit en al snel reden vrijwel dagelijks de vrachtwagens heen en weer tussen Urk en Frankrijk. Naast de Franse vismarkt werden er ook andere Europese markten betreden, zoals Italië. Dit leidde door de jaren heen tot verschillende uitbreidingen en verhuizingen van Urk-Export. Op de foto het eerste pand, gesitueerd aan de Klifweg tegenover de visafslag en latere Coöperatie. Naast de U.V.A.A.

1978

1978

Om destijds plaats te maken voor nieuwbouw is het oude pand gesloopt. Hierdoor is er in 1978 de bouw begonnen aan de klifkade met drie aaneengeschakelde visverwerkingsbedrijven met bovenwoningen.

1998

1998

Om aan de steeds strenger eisen van hygiëne te kunnen voldoen wordt besloten tot nieuwbouw, omdat er al twee vestigingen op het industrieterrein waren, wordt besloten om (na een grondige vernieuwbouw) daar alle activiteiten te gaan centreren. Tot op de dag van vandaag is dit de locatie van Urk-Export.

2013

2013

Sinds 1963 is Urk-Export betrokken bij de ontwikkeling van een markt voor scholfilet, deze markt is door de jaren heen gegroeid. Het fileren van de schol en andere platvissoorten werd vooral gedaan met de hand. In 2013 heeft Urk-Export besloten om dit proces te automatiseren en werd er een fileermachine aangeschaft. In 2016 werd dit proces nog eens uitgebreid met een tweede fileermachine. Urk-Export staat altijd voor kwaliteit, om die garantie te bieden heeft het bedrijf de processen in eigen hand.

2020 – 2022

2020

In 2020 breidde Urk-Export groots uit met een nieuwe inpakhal en een moderne zalmfileermachine. Door deze uitbreiding werd de productiecapaciteit van Urk-Export flink verhoogd. Dit leidde uiteindelijk tot de noodzaak om de koelruimte te vergroten, dit werd in 2022 gerealiseerd met een nieuwe koelcel.